Grib dagen podcast – episode 2

Mik Aidt og Christian Nikolajsen oplever, smager og lærer om vine og oste, mens de kredser om det at være immigrant i immigranternes land.

00:00

Grib episode 2
Mik og Christian byder velkommen til anden episode af Grib dagen podcast.

02:26
Afsted til The Grampians
Christian har pakket bilen med campinggear, og så går turen til The Grampian – et naturskønt område med tidligere guldminebyer mellem bjergtinder, søer og vinranker.

04:29
Råvarer
Med teltpløkkerne forankret i græsset på Grampians Paradise Camping & Caravan Parkland tager Mik og Christian sig en snak under åben stjernehimmel og med cikadekor som baggrundsmusik om hvordan meget i vin- og madlavningens kunst starter med at have de rette råvarer – og det uanset om det handler om vindruer til vin, humle til øl, eller mælk til ost og yoghurt.

09:56

Vinfestivalglimt
Mik og Christian skøjter fra den ene oplevelse og erkendelse til den næste på The Grampians Grape Escape festival i Halls Gap, som blev besøgt af op mod 10.000 mennesker. Et par lydglimt fra dagen:

– Aboriginer spiller didgeridoo
– En fransk vinmager fortæller kort om den specielle auktionsvin
– En spansk chefkok holder tale og joker med sit sprog
– Ejeren af Seppelt Winery fortæller om deres sparkling wines, (som er det, vi ville kalde champagne, men det vil franskmændende ikke tillade at de kalder det).

11:38
Festival fornøjelse og fordøjelse
Mik og Christian har en snak i det fri i Christians campertrailer ved The Grampians Paradise. De taler om deres oplever fra en spændende dag på The Grampians Grape Escape festival.

13:47
Vinauktionær på arbejde
På festivalens vinauktion, hvor overskuddet går til at støtte festivalen, bliver de første flasker rødvin solgt til godt 1.600 kroner flasken.

14:41
Optaktsnak til rugbrødsbagning

15:14
Grib dagen i køkkenet
Christian har opfundet sin egen opskrift på, hvordan man kan lave velsmagende rugbrød uden at skulle bruge surdej. Han fortæller hvordan det kan lade sig gøre – og fortæller også om, hvorfor han er så glad for opskriften.

Her er ingredienserne, du skal bruge, hvis du selv vil prøve:

  • 5 dl kærnemælk
  • 2 dl kogende vand
  • 20 gram frisk gær
  • 1 spsk manuka honning
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl knuste rugkerner
  • 2 dl solsikkekerner
  • 0,5 dl sesamfrø
  • 5 dl Mørkt rugmel
  • 2 dl hvidt hvedemel

23:30
Grib mangfoldigheden
Mik og Christian taler om, hvordan det at immigranterne har taget deres mad- og vintraditioner med til Australien, i dag er blevet til det, som australierne mødes om og fejrer med entusiasme og stolthed.

25:07
Hvorfor er Christian i Australien?
Christian fortæller om sin egen ligning på hvorfor han ehar valgt at flytte til Australien. Han kommer også ind på hvad han synes er væsentlige forskelle på Australien og Danmark.

40:28
Hvorfor er Mik ikke i Danmark?
Mik fortæller om en af grundene til hvorfor han ikke længere bor i Danmark.

41:41
Hvad er kravene, hvis man gerne vil slå sig ned i Australien?
Christian fortæller om nogle af de krav som de australske myndigheder stiller, før man kan få lov til at flytte til Australien.

45:31
At være indvandrer
Mik fortæller, at han i Danmark i mange år både arbejdsmæssigt og i sin fritid beskæftigede sig indgående med indvandrere og deres kulturer. Da han i 2013 flyttede til Australien, oplevede han pludselig på egen krop, hvad det vil sige at være indvandrer i et fremmed land.

50:31
Når modermålet fordamper
Vi indleder serien ”Hvad er det nu det hedder på dansk?”

50:47
Miks tre gode råd til sin søn
Mik har haft besøg af en fransk rygsæksrejsende i tre uger og fortalte blandt andet sin gæst om en episode, hvor han gav sin dengang elleve-årige søn tre gode råd aftenen før sønnen skulle holde en tale på sin skole.

54:50
Tre kerneværdier
Mik og Christian taler om værdien af de tre gode råd: ”Vær dig selv, vær ydmyg og brug humor.”

58:21
Humor
Mik og Christian taler om humor. Hvad er det for en ting? Og hvad kan den gøre?

1:04:26
Grib dagen manifest
Mik og Christian bestemmer sig for at bruge Miks tre gode råd som et manifest for vores podcast:
”Vi vil være ærlige, vi vil være lyttende og vi vil bruge humor”

1:05:34
Afrunding

—— 

MUSIK I EPISODE 2

0:00-2:28 Pernilla Aidt: ‘Open Hand’ (Igen 1:05:29-1:06:10)
15:14-16:30 Alex Aidt: ‘Raindrops’ (Igen 23:20-23:30)
23:30-24:00 Travelog: ‘Tora Tonga’
24:54-25:20 Pernilla Aidt: ‘This Love’
39:50-40:30 Travelog: ‘Savannah.’
45:21-45:31  Uddrag fra 9 News
50:29-50:47 Formidable Vegetable feat. Secret Agent 23 Skidoo: Everybody’s Crazy
1:06:16-1:06:38  Pernilla Aidt: ‘Didn’t Dare’