Grib dagen podcast – episode 4

Bakkedal og bakketop. I denne fjerde episode af Grib dagen podcast taler Mik Aidt og Christian Nikolajsen om at ’gribe lortedagen’, om både den levende og den kunstige intelligens, og om hvad forventninger har at gøre med følelsen af lykke. De undersøger, hvordan såvel hverdagens ’forventede oplevelser’ som de pludselige ’ikke-forventede oplevelser’ kan blive en vej til at gribe dagen.

00:00
Grib dagen Podcast Introjingle

01:01
AIDT velkomst
Din podcast-vært Christian byder velkommen til episode 4. Men hov – hvad blev der af hans medvært? Har der været en (kunstig) podcastnisse på spil?

01:42
Trafikuheldet
Mik lægger op til, at Christian skal forestille sig, at han er midt i et trafikuheld, hvor alting jo i bogstaveligste forstand kan vende sig på hovedet på et splitsekund. Det initierer Christian til at fortælle om en virkelig hændelse, han oplevede på motorvejen.

08:30
Grib lortedagen
Christian fortæller og uddyber, hvad en ’lortedag’ er for ham – og om hans overbevisninger omkring og accept af netop denne humørtilstand. Han beskriver et ’værktøj’, han har for vane at bruge, når tilstanden opstår, men i den aktuelle situation kommer en usædvanlig oplevelse pludselig ind fra venstre og river ham ud af den triste sindsstemning.

13:36
Stemningsskift: Det, som lever, ånder
Med udgangspunkt i Christians pludseligt opståede interesse for den kunstige intelligens, hører vi om, hvordan videnskaben definerer, hvad det vil sige at være et levende væsen på planeten Jorden.

15:40
Frekvenser
Mik fortæller om værdsættelsen af bakkedale i et landskab – holdt op imod oplevelsen af en flad og monoton ørkensteppe. Uden dalene ville der jo ikke være nogen bjergtinder at bestige eller at råbe ud fra.

17:30
Christians lortedage
Det handler først og fremmest om ikke at gå i panik, siger Christian – med en viden om, at det ikke varer for evigt, og at det er et livsvilkår.

18:38
Miks lortedage
Mik fortæller om sit sorteste hul, om hvordan søvnmangel kan skabe ’kemisk tristhed’ i hjernen, om efterårsnætterne under ekkoet af et tågehorn ud over bugten i Århus, og om solen, som alligevel altid står op.

21:03
Grib dagen ved søen
Mik og Christian går en tur i parken nær ved Miks hjem. De taler om, hvordan man kan blive mere åben, vågen og værdsættende af alt det hverdagsagtige, som vi oplever lige foran næsen, men som vi har tendens til at tage for givet og derfor ikke længere oplever. Hvordan kan man få et nyt syn på de vante omgivelser? Hvad betyder forventninger i forhold til en rutine-biltur? Der kan ligge oplevelser og gemme sig i både det forventelige og det ikke-forventelige.

30:09
Den ikke-forventelige mus
Christian fortæller om sit mål med at se et egern i en dansk skov på en forårsdag. Og om en tur med sin familie på orkide-jagt i den australske bush. Glæden ved ikke-forventelige oplevelser ligger altid og venter.

32:06
Grib den kunstige intelligens
Hvad var det, der gav Christian en pludselig interesse for kunstig intelligens? – (på engelsk: AI, artificial intelligence)

33:52
Christian fortæller om, hvordan man kan bruge ChatGPT (en gratis kunstig intelligens service på nettet) og til hvad. Et eksempel er ChatGPT’s forslag til indhold af Grib dagen podcasten, og meget meget andet.

39:30
Christian fortæller om AI-æraens nye betydning af forkortelsen AIDT.

39:58
Mik og Christian taler om den nye teknologi og sammenligner kunstig intelligens med menneskelig intelligens. Der står etik, holdninger, meninger og moral på spil…

50:01
…men ”de gode vinder altid,” mener Christian, ”så det skal nok gå.” I robotternes tidsalder vil kærlighed og andre dybe menneskelige følelser redde det hele.

51:03
Om samspillet mellem kreativitet og kunstig intelligens, og om hvordan vi mennesker kan udnytte den kunstige intelligens, når vi laver musik, bøger, film, teater, musical, taler, digte, malerier og så videre.

54:20
Tak til den kunstige intelligens, hvis den kan give os mere tid til at gribe dagen – herunder at skære ned på arbejdstiden, samtidig med at hurtigere og mere præcise diagnoser fra AI kan redde menneskeliv.

57:12
Grib længere ud
Christian opsamler emnerne fra dagens episode.

1:03:24
Ringe i vandet
Mik og Christian reagerer på Grib dagen-lytteres indsendte mails og kommentarer og lover mere om dette emne i næste episode.

1:05:06
Yderpunkterne på stemninger i livet
Mik og Christian takker af.